Menu

Luottokortin korko

Tästä kirjoituksesta löydät kaiken oleellisen, mitä sinun tulee tietää luottokortin koroista ja niiden laskemisesta.

Luottokortin korko vaikutaa oleellisesti kuluihin, mitä luottokortin käytöstä aiheutuu ja on siksi tärkeä ymmärtää ennen luottokorttihakemuksen lähettämistä.

Mikä on luottokortin korko?

Luottokortin korko on prosenttiosuus, jonka maksat käyttämästäsi luotosta. Esimerkiksi, jos lainaisit tänään 500 euroa, niin kuukauden jälkeen maksaisit takaisin lainaamasi 500 euroa sekä ennalta määrätyn koron, jonka olet luottokorttisopimuksessa hyväksynyt. Jos jätät lainasumman auki pidemmäksi aikaa, niin velan päälle kertyy lisää korkoa maksettavaksi joka kuukausi.
Luottokortin korko on siis pankin tai luottoyhtiön tapa saada korvaus antamastaan lainasta.

Luottokortin korko - Prosenttikaavio

Euribor-korko ja pankin oma marginaali

Korko luottokortissa määräytyy käytännössä aina kahdesta osasta, eli Euribor-korosta ja pankin omasta marginaalista. Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on euromaiden yhteinen viitekorko, jolla pankit lainaavat toisille pankeille rahaa.

Tyypillisesti luotokorttien korko on noin 7-9% + 3 kuukauden Euribor (kirjoitushetkellä -0.376%). Jos Euribor-korko on alle 0, niin tätä miinusosuutta ei yleensä kuitenkaan vähennetä pankin asettamasta marginaalista.

Koron laskeminen

Kuinka luottokortin korko ja koron osuus sitten oikein lasketaan? Se on hyvin helppoa.

1. Luottokorttisi korko

  • Laskutoimitus: Euribor + pankin oma marginaali
  • Esimerkkilasku: -0.376% + 7% = 7% (Euriboria ei usein vähennetä)

2. Kuukausittainen korko

  • Laskutoimitus: (Euribor + pankin oma marginaali) / 12
  • Esimerkkilasku: (-0.376% + 7%) / 12 = 0.583%

3. Korko 500€ luotolle

  • Laskutoimitus: (Euribor + pankin oma marginaali) / 12 * 500€
  • Esimerkkilasku: (-0.376% + 7%) / 12 * 500€ = 2,9€

Luottokortin todellinen vuosikorko

Luottokortin korkoa ei kuitenkaan kannata sekoittaa todelliseen vuosikorkoon, joka on nykyisin ilmoitettava kaikkien lainatuotteiden yhteydessä. Todelliseen vuosikorkoon sisällytetään kaikki luoton kulut, joita tyypillisesti ovat muun muassa avausmaksut, kuukausimaksut, vuosimaksut, nostopalkkiot tai mitkä tahansa muut kortista aiheutuneet kulut.

Huomioi koroton maksuaika

Luottokorttien kohdalla ei kuitenkaan kannata ainoastaan vertailla korkoa tai todellista vuosikorkoa. Tähän syynä on se, että monissa luottokorteissa on 30-45 päivää täysin korotonta maksuaikaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos maksat lainasumman kokonaisuudessaan takaisin tänä aikana, niin siitä ei kerry korkoa. Korotonta maksuaikaa tarjoavat muun muassa Bank Norwegian ja N26.