Menu

Luottokortin numero – Näitä asioita eri numerot kortissa tarkoittavat

Oletko koskaan miettinyt, mitä luottokortin eri numerot tarkoittavat? Ne eivät ole arvottuja satunnaisesti tietokoneohjelman avulla, vaan jokaisella numerolla on oma tärkeä merkityksensä ja ne saattavat kertoa melko paljon sekä kortista että sen omistajasta. Me kirjoitimme tähän selkeät ohjeet eri numeroiden tarkoituksesta ja mihin sinä saatat tarvita niitä.

Luottokortin numerot

Luottokortin numero muodostuu useammasta numerosarjasta, joilla jokaisella on oma merkityksensä. Ensimmäinen numero tarkoittaa toimialaa, jonka piirissä luottoyhtiö toimii. Esimerkiksi, pankit ja rahoituslaitokset merkitään numeroilla 4 tai 5, joita ovat esimerkiksi Visa ja Mastercard. Vastaavasti American Express -luottokorttien numerosarja alkaa aina numerolla 3.

Toimialanumerot:
  • 1-2 lentoyhtiöt (mm. Finnair)
  • 3 matkustaminen ja viihde (pääasiassa Amex-kortit)
  • 4-5 pankit ja rahoituslaitokset (Visa ja Mastercard)
  • 7 öljyala ja bensakortit
  • 8 terveydenhuolto ja telekommunikaatio
  • 9 muut toimialat

luottokortin numero

 

Voimassaolo päivämäärä

Edellisten numeroiden lisäksi lähes kaikissa luottokorteissa on voimassaolopäivämäärä kortin etupuolella. Voimassaolopäivämäärä merkaaan muodossa ”KK/VV” ja se usein vaaditaan verkko-ostoksia tehdessä.

Luottokortin numero - Voimassaolopäivämäärä

Luottokortin CVV-numero

Kortin CVV-numero (eli, Card Verification Value) on salainen ja sitä ei kannata jakaa muille huvikseen. Useimmissa korteissa tämä on merkitty kortin takapuolelle ja se on kolminumeroinen. Poikkeuksena ovat muun muassa Amex-kortit, joissa se on neljä numeroa pitkä ja löytyy kortin etuosasta. CVV-tunniste vaaditaan käytännössä aina verkko-ostoksia tehdessä.

Luottokortin CVV-numero

Amex-kortin etunumero

Monista muista korteista poiketen, American Express-korteista näkee myös liittymisvuoden. Jos kortissa näkyy liittymisvuosi, niin se saattaa oikeuttaa tietynlaisiin etuihin. Usein pitkään luottoyhtiön asiakkaana olleet henkilöt saavat parempia etuuksia.

Amex-kortin etunumero

Luottokortin myöntäjän omat tunnisteet

Kaikkien muiden numerosarjojen lisäksi osa luottoyhtiöistä tai pankeista lisää korttiin myös omia tunnisteitaan. Nämä voivat olla esimerkiksi myöntämisvuosi, etunumerot, asiakasryhmä, yrityskoodi tai muut vastaavat. Näiden numeroiden merkityksen saat helpoiten selville oman luottokorttiyhtiön sivuilta.

 

Muut luottokortin numerot

Tässä siis lyhykäisyydessään, miten luottokortin numero muodostuu. Mitään luottokortissa lukevia numeroita ei kannata jakaa puhelimessa, netissä tai paperilla ellet tiedä tarkalleen, miksi ja kenelle olet antamassa tietojasi. Vaikka useissa luottokorteissa on vakuutus petoksia vastaan, niin helpommalla selviät, kun pidät luottokorttisi tiedot turvassa.